Griechisch: Aufruf gegen das geplante Massaker im Camp Manoel Ribeiro

Wir freuen uns hier die griechische Übersetzung des Aufrufs “Verhindert das Massaker an den armen Bauern” veröffentlichen zu können!

Δημοκρατικό κάλεσμα ενάντια στην προγραμματισμένη σφαγή στο καμπ Μανοέλ Ριμπέιρο:

Σταματήστε το μακελειό ενάντια στους φτωχούς αγρότες!

Ως δημοκρατικοί άνθρωποι στεκόμαστε με αποφασιστικότητα απέναντι στην ποινικοποίηση του αγώνα των φτωχών ακτημόνων αγροτών για γη και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με τους αγωνιζόμενους αγρότες της Βραζιλίας και την οργάνωσή τους, τη Λίγκα των φτωχών αγροτών (LCP).

Από το τέλος Μαρτίου 2021 σχεδιάζεται μια νέα σφαγή ενάντια στο αγροτικό κίνημα στην πολιτεία του δυτικού Αμαζονίου Ροντόνια, στο καμπ Μανοέλ Ριμπέιρο, στην περιοχή Κορουμπιάρα. Η σφαγή θα λάβει ακριβώς εκεί χώρα, όπου πριν από πάνω από 25 χρόνια πραγματοποιήθηκε η «σφαγή της Κορουμπιάρα». Το 1995 περίπου 500 φτωχές αγροτικές οικογένειες χωρίς γη αποφάσισαν να καταλάβουν ένα κομμάτι της μεγαλοϊδιοκτισίας της φάρμας Σάντα Ελίνα στην Κορουμπιάρα, με σκοπό να ξεφύγουν από τη μοίρα της πείνας και της μιζέριας των ακτημόνων εργατών και να διεκδικήσουν το δίκαιο αίτημά τους για δικαίωμα στη γη. Ενάντια σε αυτές τις 500 αγροτικές οικογένειες διεξήχθη μια σφαγή από τους μεγαλογαιοκτήμονες σε συνεργασία με τη στρατιωτική αστυνομία. Παιδιά πυροβολήθηκαν, αγρότισσες χρησιμοποιήθηκαν από τη στρατιωτική αστυνομία ως ανθρώπινες ασπίδες και αγρότες εκτελέστηκαν σκόπιμα. Από πολλές ΜΚΟ αυτή η σφαγή χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο έγκλημα ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα των τελευταίων χρόνων στη Βραζιλία. 25 χρόνια μετά από αυτή τη σφαγή, το καλοκαίρι του 2020, 600 φτωχές αγροτικές οικογένειες, οργανωμένες στη «Λίγκα των φτωχών αγροτών», επανακατάκτησαν αυτή τη γη στη Κορουμπιάρα και τη μοιράστηκαν μεταξύ τους, ώστε να εγκαταστήσουν στη γη στο καμπ Μανοέλ Ριμπέιρο συλλογική εργασία και να ζήσουν από αυτή.

Ο στρατός και ο σημερινός Υπουργός Ασφάλειας, ο αρχηγός της στρατιωτικής αστυνομίας José Hélio Cysneiro Pachá, ο οποίος ήδη το 1995 ηγήθηκε στρατιωτικά της σφαγής ενάντια στους φτωχούς και ακτήμονες αγρότες, δίνει ακόμα και σήμερα εντολές στο μηχανισμό, που προετοιμάζεται για την επικείμενη σφαγή. Ο Pachá αποκαλείται από τη φτωχή αγροτιά λόγω της σφαγής στην Κορουμπιάρα «σφαγέας της Σάντα Ελίνα». Οι προετοιμασίες για τη σφαγή καθώς και ανοικοδόμηση ενός πολεμικού μηχανισμού αποτελούμενου από αστυνομίας και στρατιωτική αστυνομία χρηματοδοτούνται από τον κυβερνήτη της Ροντόνια, τον συνταγματάρχη της στρατιωτικής αστυνομίας Marcos Rocha. Η επιτυχημένη ανάκτηση και η δημοκρατική αναδιανομή της γης στους φτωχούς αγρότες πρέπει να χτυπηθεί, γι’ αυτό η Λίγκα των φτωχών αγροτών κηρύσσεται «τρομοκρατική οργάνωση. Με αυτη τη δικαιολογία, από την αρχή του έτους το καμπ Μανοέλ Ριμπέιρο καταλήφθηκε στρατιωτικά και μάλιστα ξεκίνησαν έλεγχοι στους δρόμους. Εντελώς κυνικά αυτή η επιθετική καμπάνια ονομάζεται «Για την ειρήνη στην επαρχία». Οι αγρότες στο καμπ Μανοέλ Ριμπέιρο αυτή τη στιγμή απομονώνονται μέσω στρατιωτικών αποκλεισμών. Οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας ανακαλέστηκαν από την περιοχή, κάτι που έχει σαν καταστρεπτική συνέπεια τα υψηλά νούμερα μόλυνσης και θνησιμότητας από την πανδημία Covid-19. Στρατιωτικές μονάδες με όπλα, ελικόπτερα και βόμβες είναι έτοιμα να επιτεθούν στο καμπ των 600 αυτών οικογενειών.

Το φεουδαρχικό κράτος βοηθά με αυτό τον τρόπο τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης, που κερδοσκοπούν εις βάρους της φτώχειας και της μιζέριας των φτωχών αγροτών. Ένα τοις εκατό των μεγαλογαιοκτημόνων κατέχουν το 46% της γης, ενώ περισσότερες από 4,8 εκατομμύρια αγροτικές οικογένειες είναι ακτήμονες. Τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών γης ενάντια στον πληθυσμό υποστηρίζονται με όλα τα μέσα βίας. Οι μεγαλογαιοκτήμονες είναι το στήριγμα των μεγάλων επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Μέσω αυτών προωθούν μεταλλευτικές βιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων και ξύλου, που καταστρέφουν τη γη, εγκαθιστούν μονοκαλλιέργειες, καταστρέφουν τα τροπικά δάση και διώχνουν τους φτωχούς και ακτήμονες αγρότες. Για αυτό το έγκλημα ευθύνονται οι βορειοαμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι ιμπεριαλιστές, που το βραζιλιάνικο κράτος υποδέχεται με χειροφίλημα.

Παρά της επικείμενης σφαγής οι αποφασισμένοι αγρότες στο καμπ Μανοέλ Ριμπέιρο δεν εκφοβίζονται αλλά αντίθετα καλούν σε μια παγκόσμια καμπάνια αλληλεγγύης με σκοπό την παρεμπόδιση της σφαγής. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και επιδιώκουμε αυτή η προγραμματισμένη σφαγή να μην περάσει απαρατήρητη από τη διεθνή κοινή γνώμη. Τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος στη Βραζιλία είναι βαθιά δημοκρατικά: το μοίρασμα της γης μεταξύ των αγροτών και το τέλος της μεγαλοϊδιοκτισίας. Απαιτούμε το άμεσο τέλος των προετοιμασιών αυτής της σφαγής από τον κυβερνήτη της Ροντόνια, στρατηγό Marcos Rocha και τον υπουργό ασφαλείας, José Hélio Cysneiros Pachá, καθώς και τη νόμιμη παραμονή των 600 αγροτικών οικογενειών στη γη του καμπ Μανοέλ Ριμπέιρο.

Καμία ποινικοποίηση του αγώνα για γη!

Αλληλεγγύη με τον αγώνα των φτωχών αγροτών στη Βραζιλία!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: